„Поколението“ на добре комуникиращите празнодумци


5410f594166a189e9e15a37b95368bb9

Ние сме от „поколението“ на добре комуникиращите празнодумци. Ние сме онези, заченати под несъвършените звуци на магнетофони и касетофони и пораснали заедно с раждането на CD-то и DVD-то, онези, открили с удивление вълшебството на MP3-ките и YouTube. Онези, които имаха уокмени, след това дискмени, след това mp3-плeйъри и сред всички промени мислехме, че вярваме единствено в музиката. Но и тя ни предаде. Като остаря.

Ние, родените в началото на 80-те и 90-те, сме в най-истинския смисъл деца на ревлюцията – политическата и дигиталната. В нашето детство се роди Интернет. Пресякохме отвратителното време на появата на СПИН и сме тези, които ще станем свидетели на изчезването на тази мистична „болест“.

Ние сме сред онези, които бяха излъгани, че всичко е нетрайно, защото носителите на музика, информация, мода, дизайн, както и политическите системи се променяха постоянно, докато растяхме. Затова и на нашето именно „поколение“ ще се наложи да развие, да живее със и след това да спре развитието на технологиите. На нас, живот и здраве, ще се падне и честта да станем свидетели на края на развитието на модата, на упадъка в науката и образованието. Ние ще сме, а и вече сме, свидетели на страховития сблъсък между образованите и необразованите, между глобалното и локалното. Върху нашите плещи ще лежат проблемите, родени както от свръх-консумацията, така и от глада и лошите храни; ще се сблъскаме челно с недостига на питейна вода и ще сме тези, които ще видят колапса на мита за „зелената енергия“.

Ние ще сме сред онези, които ще мислят, че променят света, за да разберем, че той променя нас. Само най-консервативните от нашето „поколение“ ще разберат на зряла възраст, че е трябвало да вярват повече във “вечните” ценности, и ще повярваме, но пак няма да сме сигурни в тях.

Ние сме тези, които ще проследят изчезването и промяната на вестниците и списанията, властвали повече от 150 години в културата на света. Постепенно ще видим и как телевизията и радиото променят своята функция. Всъщност ние сме онези, които ще променим функцията на медиите: с активното си несъгласие те да са говорител на нашите нужди! Та ние сме комуникаторите: какво е това телевизия, та нали диалогът не трябва да престава нито за миг! Ние сме „поколението“, за което са предназначени всички думи, и на всичко вярваме, защото работата ни днес е да усвояваме технологиите – комуникирайки непрестанно. Запомнете ни с това! Нашите връзки започваха и се развиваха по ICQ, после по Skype и Facebook, Viber и Whatsapp, ние свързвахме различните краища на света с общата култура, общата музика, общите политически възгледи!

Ние сме онези, които се понесоха по реката на свободата на словото, на многоезичността, на  безотговорното и невнимателно бърборене.

Ние сме онези, които обсъждат постоянно излишни неща, които се отегчават бързо, защото лесно постигат незадълбочените си желания.

Ние сме онези, които изпитват силна нужда от свързаност, цялост, семейство, за да могат след това бързо да загърбят всяка ценност. Нашите цели са материалистични, но вятърничави, защото хем не искаме да сме бедни, хем не гледаме с много добро око вече на материалното благополучие, защото… просто защото светът не става по-богат.

Затова предпочитаме да бъдем “био”: подвижни и винаги разговорливи.

В какво вярваме днес, освен в “зелената идея”, в “толерантността”, в “свободата”, в “технологиите” ? Заблудени от изпразващи се откъм смисъл термини, обърквани постоянно от думи, привидно натоварени с „важно“ значение, ние плуваме със страшна сила към неинформираността. Тракайки по клавитурите си, не ставаме по-образовани, а по-мързеливи. Затова е нормално, че вярваме на Wikipedia повече, отколкото на професорите в университетите. И още за нашата вяра: ние вярваме най-много в собствения си образ. И в свързаността ни с другите. Струва си да се замислим дали тази вяра не ни прави най-конформисткото и наивно поколение от модерността насам.

И дали да се говори и обобщава за „поколение“ също не е симптом на празнодумие? 

 

3 коментара за “„Поколението“ на добре комуникиращите празнодумци

  1. Afrodita

    Всеки има различен мироглед..да не забравяме поговорката “ За глухия всички, които танцуват са луди.“

  2. Анонимен

    добре явно няма коментари. Еми има грешка в мирогледа авторката или по-скоро и липсват съществени концепции през които да гледа света. Една част от нашето поколение успя да види през цялата тази каша, през калейдоскопа на диалектическите противоречия. Има инструменти, мисловни инструменти, които са много полезни и еднозначно дефинират света. Ние не сме примирени с това, че света не може да бъде разбран (както се опитват да ни убедят), ние просто сме наясно, че повечето ни връстници за съжаление няма да видят през декорите, през сценката разигравана пред тях, която иначе е доста посредствена, ако някак си забележиш човека зад завесата, дърпащ ръчките, правещ вятър и пара….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s