За автора

blog_profilna

Eма Венева е рождено име на Емилия Иванова – поет, журналист, визуален артист от София. Завършила е специалност „Режисура на анимационни филми“ в НБУ и магистратура „Творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Предпочитан жанр, страст, хоби и поле на артистични и научно-изследователски опити за Ема Венева е областта на поезията, която според нея се дели на българска и чужда, а на добра и лоша.

Тя отхвърля окултния подход към това изкуство, както и твърде комерсиалния (за сметка на смисъла и формата), или твърде елитарен (за сметка на забавлението) поглед към  поезията.

В еднаква степен както комерсиалното, така и елитарното отношение към езика и неговите плодове, показват незадълбоченост на мисленето и издават ниво на функционална неграмотност. А липсата на критично мислене хвърля своите гнили плодове както в академичната, така и в издателската сфера.

Но извън своите принципни възражения към подмяната на ценностите в българските литературни среди, Ема Венева ентусиазирано посреща, подкрепя и се вдъхновява от редица съвременни български автори, или такива от близкото минало – много от които намира за незаслужено неизвестни или пък умишлено забравяни.

От прозата неин любим жанр са късите истории, разкази и есета.

Журналистическата професия й дава ежедневна възможност за опознаване на различни среди и хора, за срещи както със суетата и желанието за показност, така и с благородството, таланта и жертвоготовността. Въпреки неминуемите плюсове на професията, Ема Венева смята, че начинът, по който се прави журналистика в България в момента, е силно опорочен. А съществуването на олигархични структури в областта на литературата и медиите са както силно предизвикателство за автора, така и неспирен източник на вдъхновение за борба.

На свободна практика към момента Ема Венева пише за Webcafe.bg, Woman.bg  Dir.bg, и други интернет платформи.

Публикува авторски статии под имената Ема Иванова, Марина Стоименова, проза и поезия като Ема Венева, Ема Иванова

Контакти:

Instagram, Facebook, Ема Венева/Facebook , emaiv@abv.bg

Връзки:

artflakes.com, „Сборище на трубадури“, „Откровения“, Littera et Lingua (Емилия Иванова), „Литературен свят“, е-lit.com (Мила Морати), Webcafe.bg (Ема Иванова)