Книги

„ЕЛЕКТРО“

Думата „електро“ има много значения. Импулс на мисълта, захранваща идея. Тръпка, плъзнала навсякъде по кожата. Заряд от допир, спомен или гледка. Тласък на сърцето, почувствало най-после нещо. Нощните светлини на любимия град. Звукът от трамвайните релси. Електрическите стълбове в полето…

Дебютна книга, писана бавно, изживявана дълго и продължително отлагана, „Електро“ обединява тези усещания в крехък баланс между експресивност и лиризъм.

Основното предизвикателство при създаването на стихосбирката се оказва подборът на произведения от творчество, обхващащо две десетилетия. В крайна сметка, след внимателна редакторската работа в книгата са включени 45 стихотворния, писани през различни периоди и наситени с неочаквани емоции и оригинални идеи.

Разделена тематично на 6 части, стихосбирката започва с меланхоличното и любовно настроение на „Светлата страна на сърцето“, за да премине към мрачна ирония в „Обслужване на зимата“.

Тук образите на ледени езера и планини се сблъскват с черно-белия студ на София и замръзналия живот в крайните квартали. В „Гледам ги – играят“ се срещаме с абсурда на „разхвърляните мисли“, докато „Ден за ден“ взема на мушка новата „информационна икономика“ с нейните спорни ефекти. „Разговор през граница“ събира впечатления от преживявания в Европа. Последната част – „В съня си“, носи името на най-старото стихотворение в книгата и е посветена на пътуването – напред и нагоре, но винаги със сантиментален поглед назад.

„Електро“ може да се намери или поръча в книжарници Гринуич, Ориндж Център, Ciela и Книжен ъгъл в София на корична цена от 12 лв. Може да се закупи и лично от автора.

Онлайн се предлага от Orange Center, Store.bg, CIELA.com, БГ КНИГА . От OZONE.bg може да се закупи с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Илюстрации: Стела Василева; Корица: Милена Вълнарова; фотограф: Георги Казаков; предпечат: Александър Иванов / ЕТО ООД; с помощта на платформа за независими автори ФАБРИКА ЗА КНИГИ